Tajékoztató levél COVID19

with No Comments

Valószínűleg hallották a québeci kormány bejelentését, mely június 22-től lehetővé teszi az istentiszteleti helyek újbóli megnyitását és az összejöveteleket legfeljebb 50 ember számára.

Kedves Híveink!

Most kaptunk iránymutatásokat az Egyházmegyétől az egyházak biztonságos és újbóli megnyitásának fokozatairól.

Az Egyházmegye által javasolt eljárás lesz az útmutató templomunk újbóli megnyitásához. Mint minden plébánia, saját kihívásokkal is szembe kell néznünk, és saját ütemtervet kell elfogadnunk, hogy az irányelveket tiszteletben tartva ismét örömmel fogadhassuk Híveinket plébániánkon. Biztosak lehetnek benne, hogy plébániánk számára elsődleges fontosságú az Önök személyes biztonságának biztosítása a szükséges egészségügyi és biztonsági intézkedések végrehajtásával.

Ebben a szakaszban a templom újranyitásáért felelős csoportunk azon dolgozik, hogy megtalálják a módját ezen iránymutatások végrehajtására, miközben tiszteletben tartják plébániánk szükségleteit, forrásait és sajátosságait.

Az iránymutatások azt is javasolják, hogy fokozatosan nyissuk meg újra templomunk ajtaját lehetőséget adva a személyes imákra és a szentgyónásra még mielőtt miséket celebrálnánk.

Biztosak lehetnek benne, hogy minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy folyamatosan tájékoztassuk Önöket cselekvési tervünkről. Ha kérdésük van, vagy ha csatlakozni szeretnének önkéntes csapatunkhoz, mely előkészíti a templom újbóli megnyitását és a nyitvatartás fenntartását, kérjük felvenni a kapcsolatot a plébánia titkárságával (telefon 514-387-9503, email magyarplebania@videotron.ca).

A COVID-19 veszélye alatt az elmúlt néhány hónapban a körülményekhez való alkalmazkodás egyikünknek sem volt könnyű. De annak ellenére, hogy fizikailag távol vagyunk egymástól, bizakodással tekintek a jövő felé és együtt vagyok Önökkel imában.

Köszönjük a folyamatos támogatást és az együttműködést, amint megkezdjük a templom fokozatos újranyitását.

Licskó Szabolcs

plébános

Újranyitást koordináló bizottság:

            Licskó Szabolcs, plébános

Bede Christopher

Edvi István

Paulusz Ferenc József

JEGYZŐKÖNYV TEMPLOMOK ÚJRANYITÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

A MONTREÁL EGYHÁZKÖZSÉGBEN

2020. június 2.

BEVEZETÉS

Az egész világ nagy reménnyel készül arra, hogy visszatérjen a megszokott élethez a COVID-19 világjárvány után, amely már több hónapja tart. Ennek ellenére türelmesnek és mértékletesnek kell lennünk, és fokozatosan kell haladnunk. Egyházmegyénk ugyanabban a helyzetben van, és amellett, hogy nagy szigorúsággal mérlegeli az újranyitást, szeretné – a köztünk lévő járvány alakulását követő kormányzati irányelvekkel összhangban – felkészíteni a keresztény közösségeket, hogy készen álljanak arra, hogy amikor az idő eljön, fokozatosan folytassák a liturgikus és lelkipásztori tevékenységeket, a következő szakaszok szerint:

I. FÁZIS: A templomok ajtajainak kinyitása az egyéni meditációhoz. Az egyházak ajtajait kinyithatják azon hívõk fogadására, akik egyénileg szeretnének imádkozni, imádni az Oltáriszentséget vagy a megbocsátás szentségét ünnepelni. Eközben továbbra is virtuális módon felajánlanánk a mise és más lelkipásztori tevékenységek celebrálását.

II. FÁZIS: Események zárt ajtók mögött. A tevékenységek és az újranyitás első fázisának végrehajtása mellett a liturgikus és lelkipásztori tevékenységeket zárt ajtók mögött lehetne felajánlani, az alkalmazandó általános és egyedi feltételekkel összhangban.

III. FÁZIS: Nyílt, de korlátozott események. Az újranyitás első szakasz tevékenységeinek fenntartása mellett lehetőség fog nyílni liturgikus és lelkipásztori nyilvános tevékenységek felajánlására, de a kormányzati irányelvek korlátozásaival, az alkalmazandó általános és egyedi feltételekkel összhangban.

IV. FÁZIS: Visszatérés a megszokott helyzethez. Miközben virtuális módon biztosítjuk bizonyos ünnepségek és lelkipásztori tevékenységek elérhetőségét, minden szolgáltatás és a lezárást megelőzően folytatott összes tevékenység folytatható lesz.

Ezen különöző fázisokon való túljutáshoz türelmesnek kell lennünk, de mindenekelőtt szigorúan kell alkalmazni az újranyitásra vonatkozó utasításokat. Az egyházmegye különféle istentiszteleti helyei (plébániák, missziók, kápolnák, oratóriumok stb.) hamarosan megkapják az érsekség „egyházmegyei útmutatásait” és a „Végrehajtási útmutatót” a montreáli egyházmegye sikeres újranyitásához.